FESZTIVÁL NAPTÁR:
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

25 évünk

A Zempléni Fesztivál az észak-magyarországi régió kulturális, turisztikai, és bor-gasztronómiai komplexitást kínáló, legnagyobb nyári rendezvénysorozata.

Kiváló Művészeti Fesztivál minősítésAz 1992-ben a Liszt Ferenc Kamarazenekar által, Sárospatakon és még három településen elindított művészeti fesztivált 2004 óta az Interkultur Hungária Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.

A Fesztiválszövetség 2009-ben lezajlott, a magyarországi fesztiválokat értékelő eljárásában „Kiváló Minősítésű Művészeti Fesztivál” kategóriába sorolt rendezvény különleges vonzereje, máshoz nem hasonlítható jellegzetessége a műfaji és területi sokszínűség. Sárospatak, Tokaj, Sátoraljaújhely, Szerencs és több más zempléni település legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein rangos komolyzenei koncertek, színházi-, táncos- és jazz estek, kirándulások, kiállítások várják a közönséget. A kedvelt kiránduló koncertekkel a látogatók eljuthatnak eldugott kis falvakba, várakhoz, vadászkastélyokig, Árpád-kori templomokat és más műemlékeket fedezhetnek fel. Az eseményekhez kapcsolódóan a résztvevő települések is megmutathatják hagyományaikat, szokásaikat.

A magyar művészeti élet kiválóságai mellett számos külföldi vendég, együttes és szólista lép fel évről-évre a Fesztiválon.

A rendezvénysorozat fiatal művészek számára is rendszeresen biztosít bemutatkozási lehetőséget. A kulturális rendezvények mellett a vendégek kipróbálhatják Zemplén egyéb turisztikai kínálatát is, remek éttermekben kóstolhatják a táj jellegzetes ételeit, borait. A  Fesztivál eseményeihez organikusan kapcsolódik világhírű Hungaricum, a tokaj bor, a legkiválóbb pincészetekben rendezett programok mellett az esti nagy Fesztiválkoncerteken borkóstolók keretében várják az idelátogatókat.

Az rendezvénysorozat változatossága biztosítja, hogy különböző érdeklődésű baráti társaságok és a családok minden korosztályú és érdeklődésű tagja megtalálja itt a számára érdekes programot. A közös kirándulások, a koncertlátogatások utáni kellemes borozások, jó vacsorák alatt pedig új ismeretségek, barátságok születnek - így nagyon sokan visszatérő vendégei a Fesztiválnak.

A KulturForum Europa a rendezvény iránti töretlen érdeklődés fenntartását, a régió bekapcsolását a kulturális és turisztikai élet vérkeringésébe azzal ismerte el, hogy 2006-ban – Magyarországon másodikként – "Kiváló Fesztivál" minősítéssel tüntette ki a Zempléni Fesztivált.

A Zempléni Fesztivál sikere a szervezők és a helyi szervezetek, művelődési házak, önkormányzatok példamutató összefogásának is köszönhető.

Magyar | English